KLIK BANNER UNTUK JOIN.
Jom ramai2 join Contest Resepi Pilihan Sinar Raudah yang dianjurkan oleh
Disebabkan Cempaka dok kat Melaka....Cempaka nak pertaruhkan resepi asam pedas ikan parang.Kalau kawan2 nak tahu kat Melaka memang terkenal dengan masakan asam pedas.Cempaka suka ajak hubby makan asam pedas kat Bukit Cina berdekatan perigi Hang Li Po.Kalau nak tahu pengacara Aznil pun suka makan kat situ tau.Jom kita tengok resepi asam pedas ikan parang Melaka.
ASAM PEDAS IKAN PARANG MELAKA
bahan
500 gm ikan parang [bersihkan]
5 biji bendir
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
5 tangkai daun kesum atau daun limau purut.
4 s/b minyak masak
1batang serai
garam bahan
500 gm ikan parang [bersihkan]
5 biji bendir
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
5 tangkai daun kesum atau daun limau purut.
4 s/b minyak masak
1batang serai
bahan mesin
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
Belacan
3 cawan air
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renihkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendideh lagi.
4. Masukkan buah tomato, daun kesum/daun limau purut dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan bendir lembut.
Cuba ye pihak penganjur dan kawan2,dah ramai yang cuba resepi saya ni semuanya kata best.Resepi ni saya dapat dari MIL tau.
Tarikh tutup penyertaan pada:
12.3.2011
2 comments:
As'salammualaikum..
First amy nak ucapkan terima kasih coz sudi join contest sinar raudah.Penyertaan memenuhi syarat yang sinar raudah inginkan.Good luck ok!
salam
lunch tadi saya buat asam pedas melaka jugak..suka hirup kuah yg pekat...
Post a Comment