KLIK BANNER UNTUK JOIN.
Terima kasih Nanakimie kerana jemput Cempaka join contest ‘Senang & Menang with Puteri Katek!!’ni.Disebabkan Cempaka dok kat Melaka....jom puteri katek cuba resepi asam pedas ikan parang.Kalau kawan2 nak tahu kat Melaka memang terkenal dengan masakan asam pedas.Cempaka suka ajak hubby makan asam pedas kat Bukit Cina berdekatan perigi Hang Li Po.Kalau nak tahu pengacara Aznil pun suka makan kat situ tau.Jom kita tengok resepi asam pedas ikan parang.
Cempaka nak tag:-
Azie
Cik Qlah.
ASAM PEDAS IKAN PARANG
bahan
500 gm ikan parang [bersihkan]
5 biji bendir
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
5 tangkai daun kesum
4 s/b minyak masak
1batang serai
garam
bahan mesin
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
Belacan
3 cawan air
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renihkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendideh lagi.
4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan bendir lembut.
Tarikh tutup pada:
14.2.2011
1 comment:
wow...resipi org melaka ni.....phewwittt
Post a Comment